Innovatie in mobiliteit

Duurzame mobiliteit in Amsterdam: “Move wil inspireren, prikkelen en verrassen”

Duurzame mobiliteit MOVE.jpg

Wat gaat elektrisch rijden ons brengen? Hebben we straks nog wel een auto in bezit? Of reizen we in de toekomst per vliegende auto naar ons werk? Dit zijn vragen waar je bij Move Mobility Experience in Amsterdam, ’s lands eerste mobiliteitscentrum dat onlangs de deuren opende, antwoord op krijgt. Joost van Houwelingen is directeur van Move en neemt ons mee door de geschiedenis en de toekomst van mobiliteit.

Allereerst, wat is Move precies?

“In Move dagen wij bezoekers van alle leeftijden uit om na te denken over alle denkbare mobiliteitskwesties. Wij zeggen: mobiliteit is er door alle generaties heen geweest en wij mensen zijn altijd al in beweging geweest. Momenteel is het zelfs één van de grootste vraagstukken in onze maatschappij. Bij Move laten we je ervaren en zien hoe wij hierover denken.”

Moet je dan denken aan alle vormen van mobiliteit?

MOVE Duurzame Mobiliteit Stadionplein.jpg

“Zeker, bij Move komt alles aan bod; van de Swapfiets (de abonnementsfiets voor studenten, red.), tot aan de nieuwste luxury cars. We laten zien hoe we vroeger keken naar mobiliteit, hoe we dat nu doen en wat we verwachten voor de toekomst. Waar zou het heen kunnen gaan? Zeker dit laatste is uniek omdat je een inkijkje krijgt in welke producten op auto- en fietsgebied er zijn en komen. Dat geldt ook voor andere mobiliteitsvormen, zoals scooters en steps. Gaan die het straatbeeld bepalen? Bij Move kom je echt alles tegen.”

Kun je hier nog wat voorbeelden noemen?

“Denk dan bijvoorbeeld aan autonoom rijden. Gaat dat het worden of blijven we zelf achter het stuur zitten? En dan het bezit; hebben wij straks zelf überhaupt nog wel een auto permanent voor de deur staan? Zoals je ziet wil Move iedereen aanzetten tot nadenken over mobiliteit. Wij willen vooral inspireren, informeren en verrassen.”

Jullie zijn pas net open, hoe zijn de eerste reacties?

MOVE Volkswagen Sedric.jpg

“Overweldigend kan ik wel zeggen. Dat geldt voor zowel jong als oud. Voor kinderen is Move erg leuk omdat er heel veel te doen is, alle experiences zijn interactief. Je ziet ook dat volwassenen vragen gaan stellen over mobiliteit. Zo hebben wij de Volkswagen SEDRIC (Self Driving Car) staan – één van de twee op de wereld. Dit is een Level 5 autonoom rijdende auto en doordat hij zo zeldzaam is mag het publiek er niet in. Om die reden hebben we de SEDRIC nagebouwd waardoor je als bezoeker alsnog een reis door de stad van de toekomst kunt ervaren vanuit een autonome schoolbus. Vooral kinderen stellen vragen als: Papa, heb ik later nog wel een rijbewijs nodig als er zelfrijdende auto’s komen? Dat is exàct wat we willen. Zorgen dat er dialogen ontstaan. In Move worden je ogen geopend en wordt je een blik in de toekomst gegund.”

“Het is niet meer: jij hebt die auto gekocht, maar: jij hebt mobiliteit gekocht” Joost van Houwelingen, directeur MOVE

Is het een plek waar ook professionals wat kunnen opsteken?

“Ja, juist. Ook zij zullen zien: Wauw, wat gebeurt er allemaal op het gebied van mobiliteit? De producten en diensten die we laten zien zijn dan ook uniek. Neem nu de ID. Buzz, de volledig elektrische bus van Volkswagen, die is bij ons al te bewonderen. Net zoals de ID. Buzz Cargo trouwens. Dit werkpaard is eveneens volledig elektrisch aangedreven en laat jou als professional zien waar het heen gaat met het vrachtvervoer. Weet je, er is heel duidelijk een verschuiving waarneembaar; we zien dat er van een product een dienst wordt gemaakt. Het is dus niet meer van: jij hebt die auto gekocht, maar meer van: jij hebt mobiliteit gekocht. Laten we wel zijn, dat is natuurlijk onwijs praktisch. De ene keer heb je een e-bike nodig, daarna een fiets en dan een auto of een busje. Koop je mobiliteit, dan kan dat dus gewoon, want dat is waar jij voor betaalt. Die kant gaat het zonder meer op wat ons betreft.”

MOVE Duurzame Mobiliteit.jpg

Kun je kort nog een paar highlights van Move aanstippen?

“Dan noem ik de ‘Ride Out’, een plek waar fietsliefhebbers de innovaties van morgen kunnen zien en ervaren, tochten kunnen ondernemen met profwielrenners en demo’s en workshops kunnen volgen. Alles is hier te zien op het gebied van fietsdesign en fietstechnologie. Ook is het goed om te weten dat Move beschikt over twee restaurants en over een groot event center waar we al een aantal events hebben georganiseerd. Hier kunnen bezoekers inspirerende sessies hebben over mobiliteit.”

Dan de plek, naast het Olympisch Stadion. Waarom hier?

MOVE_Amsterdam Stadionplein.jpg

“We zitten niet in hartje centrum, we zitten tegen de ring aan en toch dichtbij de stad. Dat was een strategische keuze. Het is één van de drukste in- en uitgaande wegen van Amsterdam op één van de drukste plekken in Nederland. Juist hier zijn er veel uitdagingen op het gebied van mobiliteit. Denk aan verstedelijking, congestie en duurzaamheid. Met al onze merken en diensten zijn we constant bezig met dé vraag der vragen: hoe kunnen we de mobiliteit slimmer, efficiënter en duurzamer maken zodat de stad ook in de toekomst leefbaar en bereikbaar blijft? En juist dit kunnen we op deze locatie perfect testen. Carbon free de stad in, namelijk op de elektrische fiets, e-scooter of elektrische auto en weer met de auto of het openbaar vervoer de stad uit. Dat is de reden waarom we hier zitten. Bovendien is het een iconisch pand waar we drie jaar aan hebben verbouwd. Alleen de voor- en zijgevel zijn blijven staan, voor de rest is alles opnieuw opgebouwd met respect voor hoe de architect het destijds had bedacht en bedoeld.”

Tot slot. Move is een Pon -initiatief, maar dat blijkt nergens uit. Een bewuste keuze?

“Zonder meer. Kijk, wij willen de bezoekers niet als Pon gaan vertellen: dit is het antwoord en zo gaat het worden. Op heel veel vragen weten wij het antwoord immers ook nog niet. We laten als Pon wel graag zien wat de mogelijkheden zoal zijn, wat de producten zijn die wij aan kunnen bieden. Pon is nu eenmaal de grootste mobiliteitspartner van Nederland, wij bieden talloze merken en die kunnen wij perfect etaleren onder de Move-paraplu. Of het nou Shuttel is, Volkswagen of Gazelle, dat doet er niet toe. Met Move laten wij zien dat wij de aangewezen gesprekspartner zijn op het gebied van mobiliteit, want je kunt alle kanten met ons op.”

Move is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 – 17:00 uur en is gevestigd aan het Stadionplein in Amsterdam. Move is geschikt voor jong en oud en gratis toegankelijk. Het reserveren van kaartjes kan via de website.

Lees hier alles over duurzame mobiliteit