Duurzame mobiliteit

Elektrische auto’s steeds gewilder

e-Golf leaseauto

Volledig elektrisch rukt op. De EV maakt steeds vaker deel uit van het wagenpark. Vorig jaar werden er in Nederland bijna 10.000 nieuwe elektrische auto’s verkocht. Dat is een stijging van maar liefst 132 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toen verlieten er 4.268 elektrische auto’s de showrooms.

Dit blijkt uit de verkoopcijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. De groeiende populariteit van elektrisch rijden is niet slechts kenmerkend voor Nederland, aangezien de verschuiving in heel Europa waarneembaar is. Binnen de Europese Unie werd vorig jaar een groei van bijna 50 procent gemeten, met zo’n 133.000 verkochte auto’s.

Plug-in hybride niet meer in trek in Nederland

Vorig jaar werden er in Nederland slechts 1.158 plug-in hybrides verkocht. Op jaarbasis betekent dit een daling van liefst 94 procent. Europees gezien blijft de populariteit van plug-in hybrides juist wel toenemen met liefst 33% over het afgelopen jaar.

Bijtelling verantwoordelijk

De explosieve groei van de verkoop van volledig elektrische auto’s heeft deels te maken met de lage bijtellingscategorie waarin 100% EV’s vallen. Als enige categorie auto’s geldt een bijtelling van 4%. Alle andere auto’s, diesel, LPG, benzine of plug-in hybrides vallen sinds 1 januari 2017 in de categorie van 22%.