Duurzame mobiliteit

Maak jij al gebruik van een zakelijke deelauto?

NS-business-greenwheels-1920x600.png

Deelauto's zijn ongekend populair. Er rijden er nu maar liefst 41.000 van rond, die door 400.000 mensen worden gebruikt. Dat zijn 10.000 auto’s meer dan vorig jaar. Dat ze zo populair zijn is logisch, want een auto delen is goedkoop en praktisch.

De cijfers van kennisplatform CROW-KpVV liegen er niet om. Car sharing zit onmiskenbaar in de lift. Wat daarbij opvalt is dat de groei het sterkst is in de grote steden waar al de meeste deelauto’s stonden. Ook dat lijkt volgens CROW-KpVV logisch: waar het delen van een auto in 2008 nog werden gezien als een oplossing voor de idealist, die maar heel af en toe een autorit wil maken, blijkt nu dat een toenemende groep hiervoor kiest omdat het goedkoper en praktischer is dan het bezitten van een eigen auto.

Meeste deelauto’s staan in Amsterdam

De meeste car shares (ruim 7.000) staan in Amsterdam. Maar als je het afzet tegen het aantal inwoners, is Utrecht de gemeente met het hoogste aantal per inwoner (ruim 950 per 100.000 inwoners). Ze blijken over het algemeen milieuvriendelijker te zijn dan het gemiddelde wagenpark in Nederland. Van het totale deelautowagenpark is 6,5 procent volledig elektrisch. Vier keer zoveel als voor het gehele Nederlandse wagenpark.

Aantal gaat naar 100.000 in 2021

Het kabinet wil overigens nog meer deelauto’s in Nederland rond zien rijden. Van de huidige 41.000 deelauto’s gebruikt door 400.000 mensen moeten we naar 100.000 exemplaren en 700.000 gebruikers in 2021. “Dat is een van de maatregelen om de Randstad bereikbaar te houden”, zegt Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Om die aantallen te halen, heeft ze met maar liefst veertig partijen onder de noemer ‘Green Deal’ afspraken gemaakt. Dat zijn onder andere gemeenten, provincies, leasebedrijven, deelauto-aanbieders, Stichting Natuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zakelijk gebruik maken van een van de 1.800 auto’s

Een van de meest bekende aanbieders van car sharing is Greenwheels, dat tegenwoordig ook zakelijk zeer actief is. Zo kunnen werknemers (zakelijk) gebruik maken van een van de 1.800 Greenwheels-auto’s of toegang krijgen tot ruim 700 exclusieve zakelijke Greenwheels-auto’s in kleur en uitvoering naar keuze.

Gebruik van deelauto inzichtelijk op één verzamelfactuur

Een Greenwheels-auto is door jouw werknemer gemakkelijk te reserveren en te openen via de Greenwheels-app. Ook kunnen werknemers zo gemakkelijk een auto delen met collega’s. Sleutel en tankpas bevinden zich in het voertuig en de gebruikskosten van de poolauto’s worden door Greenwheels inzichtelijk gemaakt door middel van één verzamelfactuur. Dat is efficiënt en maakt een einde aan het gedoe met gedeelde agenda’s, sleutels bij de receptie of het declareren van zakelijke kilometers voor het gebruik van privé-auto’s. Wel zo handig.

Greenwheel is ook te gebruiken via Shuttel en Next Urban Mobility.
Kortom, het delen van auto’s is goedkoop en handig. Maak jij al gebruik van Greenwheels?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief